Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. December 12. 07:47, hétfő | Belföld
Forrás: HírTv

Világszenzációt szállított a Debreceni Egyetem

Világszenzációt szállított a Debreceni Egyetem

Gyapjú nélküli juhot tenyésztettek ki a Debreceni Egyetem kutatói.

A gyapjú elértéktelenedése miatt a világ nagy részén ma már csak vágóállatként tenyésztik a birkát, a most kitenyésztett szőrös fajta húsa pedig jobb ízű.

A szőrös bárányok sem hallgatnak. Pedig a hagyományos, gyapjas fajtához képest szinte csupasznak tűnnek. A gyapjas birkákat egy évben legalább egyszer meg kell nyírni. A szőrös juhok viszont vedlenek.

„A lényeg, hogy a kevés gyapjút, amit növeszt, saját magától dobja le a legelőn” – mondta el Kovács András. Az Állattenyésztés-tudományi Intézet munkatársa hozzátette: így nem kell fáradni a nyírással. A Debreceni Egyetem kutatói a juhállomány nemesítésében használnák fel a fajtát. A már meglévő szőrös juhok egymás közti keresztezésével hoznák létre a magyar szőrös birkát.

„Kiváló húsformákkal rendelkeznek, jó növekedési erejük van, és az év bármelyik időszakában ellethetőek, tehát nem szezonális a bárány-előállítási lehetőség. Gyakorlatilag ez egy árbevételi pluszforrás lehet a termelők részére, mert most karácsonykor sokkal inkább értékesíthető a bárány, mint például húsvétkor” – mondta el Oláh János tudományos munkatárs.

A szőrös juh rendkívül ellenálló. A félsivatagos területen is megél. A tenyészállatok iránt nemcsak Magyarországról, hanem Ausztriából, Németországból, Romániából és Szerbiából is érdeklődnek már.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni