Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2016. Május 10. 13:00, kedd | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

140 éves Dombóvár tűzvédelme – új magasból mentőt kapott a város

140 éves Dombóvár tűzvédelme – új magasból mentőt kapott a város

Május 7-én rendezték meg a Szent Flórián napi megyei, valamint Dombóvár tűzvédelmének 140. évfordulója alkalmából szervezett ünnepséget.

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Tolna Megyei Tűzoltószövetség, a Dombóvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a város önkormányzata május 7-én rendezték meg a Szent Flórián napi megyei, valamint Dombóvár tűzvédelmének 140. évfordulója alkalmából szervezett ünnepséget.

A rendezvény a tűzoltólaktanyában vette kezdetét, ahol Szabó Jenő tű. ezredes dr. Hábermayer Tamás tű. ezredes megyei igazgatóhelyettestől átvette az új, IVECO MAGIRUS típusú magasból mentő szer kulcsát. A kirendeltség-vezető köszönetét fejezte ki, majd azt is elmondta, hogy az új jármű egy IFA gyártmányút vált le, és elődjéhez hasonlóan ez is kiválóan szolgálja majd Dombóvár és környéke tűzvédelmét, jelentősen növelve a térségben élők biztonságát.

Az ünnepélyes kulcsátadást követően a hivatásos tűzoltóság és a környék önkéntes tűzoltó egyesületeinek járművei egymás mögött, hosszú sorban indultak útnak, az Erzsébet utcai Flórián szobor megkoszorúzásához.

A koszorúzást követően a városi művelődési házban folytatódott a Flórián napi ünnepség, ahol dr. Hábermayer Tamás tű. ezredes a kéménytüzek megelőzése érdekében május 21-én, Szekszárdon útnak indított vándorkiállítást ezúttal a dombóváriak előtt nyitotta meg. Az ünnepség a színházteremben a Himnusszal vette kezdetét, melynek dallamai az Alisca Brass Bandnek köszönhetően csendültek fel.

Szabó Jenő tű. ezredes ünnepi beszédében Szent Flórián legendáját, és a város tűzvédelmének történetét elevenítette fel. A kirendeltség-vezető beszédéből kiderült, hogy a dombóváriak 140 évvel ezelőtt vették kézbe saját sorsuk – de legalábbis tűzvédelmük – irányítását. A tűzoltó egyesület megalapítása ifj. Dőry Lajos nevéhez fűződik, első parancsnoknak Draskovich Lajost választották meg. Kezdetben nagyon kevés eszközzel rendelkeztek, de kitartásuknak és összefogásuknak köszönhetően egy olyan erős szervezetet sikerült létrehozniuk, amely az időről időre felmerülő nehézségek, történelmi, politikai, szervezeti változások, átalakulások ellenére is képes volt fennmaradni és a mai napig hatékonyan működik.

A dombóvári tűzoltóság megalakulásának 140 éves évfordulója alkalmából a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere adományozott zászlószalagot. Ezt követően az Országos Tűzmegelőzési Bizottság 2015-ös alkotói pályázatának megyei fordulójában első helyezést elért Szabó Bence által szerkesztett, „A Dombóvári tűzoltóság múltja és jelene” című összeállítást tekinthették meg az ünnepség résztvevői.

A program következő részeként a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Tolna Megyei Tűzoltó Szövetség elismeréseket és jutalmakat adott át. A Szekszárd Megyei Jogú Város által alapított „Szekszárd Év Tűzoltója” kitüntető címet Révész Ákos tű. törzsőrmester, a Szekszárdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója vehette át dr. Varga Katalintól, Szekszárd jegyzőjétől. Szabó Loránd polgármester elismerő oklevelet adományozott Szimon János nyugalmazott tűzoltó alezredesnek, aki 1974 és 1996 között volt a dombóvári tűzoltóság parancsnoka.

A Flórián napi ünnepség záró momentuma a Bátai „Sárköz” Néptánc Együttes színvonalas produkciója volt, akik bátai, szilágysági és dél-alföldi táncokat adtak elő. A Szózat ismét az Alisca Brass Brand színvonalas előadásának köszönhetően hangzott el.

A program a Művelődési Ház parkolójában folytatódott, ahol az új magasból mentő mellett tűzoltó technikai, konyhatűz, drón, rendőrségi technikai bemutató, füstsátor, légvár, különböző gyerekjátékok és a kurdi óvodások tűzoltási bemutatója várta az érdeklődőket.

(Az elismerésben részesülők névsora itt olvasható.)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 08:24, kedd | Helyi

Dombóvár egyik legnagyobb sportolójára emlékeztek

Buzánszky Jenő 99 évvel ezelőtt, 1925. május 4-én született Újdombóváron.

2024. Május 06. 08:15, hétfő | Helyi

Szivárvány Óvoda családi délután a klímavédelem jegyében

A Dombóvári Szivárvány Óvoda családi délutánt tartott a klímavédelem jegyében április 26-án.

2024. Május 02. 19:48, csütörtök | Helyi

Az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját tartották Dombóváron

A Dombóvári Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében rendezték meg az Evangélikus Művészeti Iskolák II. Országos Találkozóját a Dombóvári Művelődési Házban.

2024. Május 01. 08:32, szerda | Helyi

Atlétikai diákolimpia zajlott a városi és a járási iskolák részvételével

A legjobbak a héten Szekszárdon képviselik Dombóvárt.