Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Augusztus 14. 23:20, vasárnap | Helyi

150 éves a Dombóvár-Zákány vasútvonal

150 éves a Dombóvár-Zákány vasútvonal

A Dombóvár-Zákány vasútvonalon 1872. augusztus 14-én indult el az első szerelvény.

Isten éltesse a többgenerációs vasutas családokat, a pályamunkásokat, a vezetőket és a vasutas településeket!

2022. augusztus 14-én ünnepeljük annak a vasútvonal megépítésének a 150 éves évfordulóját, amely több település fejlődését megalapozta, így Dombóvár életben is jelentős gyarapodást hozott. Másfél évszázada a rossz útviszonyok, utazási lehetőségek (hintón, szekéren, lóháton vagy gyalog közlekedtek) és nemzetgazdasági szempontok, a hazai gabonakereskedelem élénkítése mind szerepet játszottak abban, hogy az 1836. országgyűlésen közlekedéshálózati fejlesztési törvényeket fogadtak el. Az áruforgalom szempontjából fontos tengeri kikötő, a Fiumei vasút elérése volt a cél a 100 kilométeres, először több mint kilenc és fél óra menetidővel rendelkező Dombóvár-Zákány vasútvonal megépítésének. A Duna-Dráva Vasút kérte a törvény támogatását 1870-ben, a döntés értelmében a vasútépítő társaság magántőkével, s a kormány támogatásával kezdte meg a Zákány-Bátaszék közötti vonal kivitelezését 1871 tavaszán.

08. 13-án Zákányról Dombóvár irányába egy nosztalgia vonat indult, a megállóhelyeken, Csurgón, Somogyszobon, Kaposváron és Dombóváron az ünnepségek keretében emléktáblát helyeztek el.

A jelentős eseményen részt vett Pintér Szilárd Dombóvár és Jankó Szabolcs Zákány polgármestere, a vonaton együtt utazott több dombóvári képviselő, a dombóvári állomásfőnökség vezetői, családtagok, érdeklődők. A megállók alkalmával a történetek, események felelevenítése mellett, a település vezetői a vasútvonal megjelenésével elinduló előrevivő folyamatokról, a fejlődés megindulásának jelentőségéről beszéltek. Kaposváron Szita Károly polgármester várostörténeti pillanatnak, Pintér Szilárd polgármester dombóvári köszöntőjében fontos mérföldkőnek nevezte a 150 évvel ezelőtti eseményeket.

Kaposvár 1883-ban lett megyei rangú város, Dombóvár a magántársaság építésében létrehozott Duna-Dráva vonalnak és az azt követő évek további fejlesztéseinek köszönhetően vált először vasutas településsé, a Dunántúl egyik legjelentősebb vasúti csomópontjává, majd vasutas város lett 1971. április 1-jén. Dombóváron volt olyan időszak, hogy a munkaképes lakosság 45%-a dolgozott a MÁV alkalmazásában. A részletekről prof. dr. Majdán János történész ismertetőiből hallhattak a vonat kísérői, az érdeklődő közönség. Minden megállóhelyen újabb és újabb érdekességekre, jelentős fordulópontokra, következményekre hívta fel a figyelmet.

Keresztes Péter, a MÁV Zrt. vezérigazgatója is a nosztalgia vonattal tartott, valamint Szabó Csaba, a pécsi pályavasúti területi igazgatója és Gáspár István MÁV-START Zrt. Járműbiztosítási igazgató végig kísérték az eseményeket. Többször elhangzott az ünnepségek alkalmával, hogy a magyar kormány jelentős fejlesztéseket tervez a jövőben. Szabó Csaba a dombóvári ünnepségen kiemelte, a mai helyzetben gazdasági szempontból és a fenntarthatóság miatt a vasúti teher- és személyszállítás jelentősége ismét nagyobb hangsúlyt kap, a klímabarát üzemeltetésre és energiahatékonyságra építenek a jövőben. A magyar kormány a következő években jelentős összeget fog fordítani a vasúti infrastruktúra fejlesztésére, a gördülőállomány továbbfejlesztésére. A célok ismeretében a következő 150 évben is lesz feladat.

A szerelvényt szombat délelőtt a „Gigant” becenévre hallgató, 13. számú villamos mozdony húzta, amely Európa egykor legnagyobb, legerősebb mozdonya volt a maga korában. A 630 013-as mozdonyt szűkebb vasutas körben Dombóvár néven emlegetik és településünk várossá avatásának ötvenedik évfordulója alkalmából, 2020-ban lett felmatricázva. A nosztalgia vonatot egy 100 éves motorkocsi kísért, amely hosszú dudaszóval üdvözölte minden állomáson az érdeklődőket.

Városunkban a megemlékezést Dombóvár Város Önkormányzata, a MÁV Zrt. dombóvári vezetői és a Dombóvári Városszépítő és Városvédő Egyesület közösen szervezték.

Az ünnepségen Pintér Szilárd polgármester köszöntötte a szép számmal megjelent érdeklődőket. Köszöntőjében kiemelte, bízik abban, hogy a következő 150 év is legalább ennyire gyümölcsöző lesz, mint amilyen jelentőségteljesek voltak az elmúlt évtizedek, és az elkövetkező években tovább folytatódhat az építkezés. Szabó Csaba, a pécsi pályavasúti területi igazgató beszédében megosztotta a 150 év vonatkozásában a legfontosabb gondolatokat a jelen tükrében, a jövő terveinek megvalósításával kapcsolatban, amelyben a vasútnak továbbra is kiemelkedő szerepe lesz.

Prof. dr. Majdán János történész érdekes mozzanatokra hívta fel a figyelmet a dombóvári építkezés mentén, az okokról és következményekről mesélt a hallgatóságnak.

Közreműködött Müller Ádám és Kőszegi Csaba Valér, valamint a Dombóvári Zenész Egyesület. A közönség a csak erre az alkalomra készített dombóvári képeslapokból vihetett haza, hogy még sokáig emlékezhessenek, meséljenek az unokáknak városunk múltjáról, fejlődéséről.

Címkék: vasút dombóvár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.