Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2018. Február 06. 08:20, kedd | Helyi
Forrás: Dombó Média

250 millió forintos pályázati pénzből fejlesztik az oktatást

250 millió forintos pályázati pénzből fejlesztik az oktatást

A program március 1-jén indul és 24 hónapig tart Dombóváron, Döbröközön, Szakcson, Lápafőn és Várongon.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében 250 millió forintos pályázatot nyert a dombóvári önkormányzat és négy konzorciumi partnere. A két éven át tartó programnak mindenki a nyertese lesz, hiszen a jelentős összegnek köszönhetően olyan területeken fejlődhet óriásit a helyi oktatás, amelyeken eddig esély sem volt rá.

A negyedmilliárd forintos vissza nem térítendő pályázati forrás négy blokkra osztható szét. 44 millió forintot használhatnak fel a humán közszolgáltatásban dolgozók képzésére, szakmai kompetencia-fejlesztésére. Az óvodák komplex szolgáltatásaira - többek között az egészségtudatos életmód népszerűsítésére és szemléletformáló workshopokra - mintegy 12 millió forintot, a pályázat megvalósításához szükséges eszközök beszerzésére pedig közel 4 millió forintot költhetnek.

Az elnyert összegből a legtöbb pénz - 171 millió forintot - a gyerekek kompetenciájának fejlesztésére áll rendelkezésre. A diákok olyan angol nyelvi, gazdasági és környezetismereti képzéseken vehetnek részt, amelyek a hivatalos órakeretbe nem férnek bele. A foglalkozásokat külön megbízási díjért a továbbképzéseken felkészített pedagógusok fogják tartani.

A felsoroltakra tehát összesen 231 millió forint fordítható, a pályázaton elnyert 250 millió forintos összeg fennmaradó részéből pedig a projektmenedzsment finanszírozható. A program március 1-jén indul és 24 hónapig tart Dombóváron, Döbröközön, Szakcson, Lápafőn és Várongon.

A projekt fő célja a településméretből adódó társadalmi hátrányok csökkentése és a minőségi oktatáshoz való hozzáférés javítása, amire elsősorban a kis falvakban óriási szükség van.

- Ez egy olyan program, amelynek egyszerre nyertesei az óvodások és a diákok, az érintett településeken működő oktatási intézmények, a szülők, ráadásként a közreműködő pedagógusok is - mondta a sikeres EFOP-pályázatról Szabó Loránd, a nyertes konzorciumot vezető Dombóvár polgármestere. - A gyerekek olyan tudást szerezhetnek meg, amihez egyébként nem jutnának itt hozzá, mert nincs rá pénz és lehetőség. Őket gazdagítja majd egy 500.000 forintos ösztöndíj-program is, amely az igazán nehéz helyzetű iskolásokon segít. A projektben sok olyan fejlesztőeszközt tudunk beszerezni, amiért egyébként a szülőknek kellene mélyen a zsebükbe nyúlniuk.

Az önkormányzati vezető hozzátette még azt, hogy mintegy 40 pedagógus is kézzel fogható módon nyer a pályázaton, hiszen ők a képzésen és a tapasztalatcserén kívül külön dotációban is részesülnek. Ezt fejeli meg az, hogy a projekt részeként olyan nagyszabású rendezvényeket tudnak majd szervezni, mint a már hagyományos Sportágválasztó, ami a város nagyon sok lakóját évről évre megmozgatja.

A fotó illusztráció.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.