Városlista
2021. június 15, kedd - Jolán

Hírek

2011. Július 17. 14:21, vasárnap | Belföld
Forrás: STOP

30 millió, mire a gyerek lediplomázik

30 millió, mire a gyerek lediplomázik

Átlagosan harmincmillió forintot költ egy család egy gyermekre, amíg kézbe nem veszi az első diplomáját.

Ez az összeg egy kutatás eredményeként jött ki, tartalmazza a háztartási munka becsült összegét is. A szülők persze nem számolgatnak: veszik, amit kell, fizetik a különórákat. Mert a gyerek a legfontosabb.

A GfK Hungária Piackutató Intézet végzett felmérést a közelmúltban arról, mennyibe kerül egy gyermek felnevelése. A születéstől a felsőfokú tanulmányok befejezéséig, a gyermek "kirepüléséig" mintegy 30 millió forintot fordítanak gyermekükre a családok.

Ez éves szinten, a kutatás szerint, 1,26 millió forint. A szakemberek nemcsak a pénzkiadást vették számításba, hanem a házimunka értékét is felszorozták. A legdrágábbak az egykék. Ahol testvérek is vannak, ott a világítás, fűtés költsége megoszlik, sok esetben a ruházkodás költsége is, hiszen öröklik egymástól a ruhaneműt. A GfK Hungária munkatársai azt is kiszámolták, hogy az étkezés és a tartós fogyasztási cikkek évente 288-417 ezer forintba kerülnek egy gyermeknél.

A kutatók azt is kiszámolták, hogy a gyermekes családokban minimum kétszer annyi mosópor fogy, mint a gyermektelenekben. Minden életkornak - óvodás, iskolás - megvan a maga plusz költsége. Ha már felnő a gyerek, akkor is a családi ház az anyagi támasz. A már sokat megélt szülők szerint a főiskolai, egyetemi évek kerülnek legtöbbe a jegyzetekkel, albérlettel. S ugyanúgy ruházzák, etetik felnőtt fiukat, lányukat, mint kiskorukban. Még a buliköltségeket is állják. A szülők többsége nem számol, ez marad a kutatók dolga.

STOP

Címkék: diploma

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 15. 05:00, kedd | Belföld

33 millió forintos rablást derítettek fel a rendőrök - VIDEÓ

Egy 33 millió forintos rablást derítettek fel a fővárosi nyomozók, a símaszkos támadók a dolgozóknak szánt fizetést vették el a cégvezetőtől tavaly decemberben

2021. Június 14. 17:00, hétfő | Belföld

Sikeresen zárult a 2021-es tanév

Kedden véget ér a tanítási év és kezdődik az iskolákban a vakáció.

2021. Június 14. 16:09, hétfő | Belföld

Hatmilliárd forintnyi adót csalt el egy bűnbanda

Hatmilliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek egy alumíniummal kereskedő bűnszervezet, amelynek tagjait nemrég fogták el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói - tájékoztatta a NAV hétfőn az MTI-t.

2021. Június 14. 15:08, hétfő | Belföld

Jelentősen tovább melegszik az idő a hét végéig

A héten biztos és határozott melegedés megy végbe a légkörben: a hét végéig mintegy tíz Celsius-fokot emelkedik a hőmérséklet - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.