Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2011. Július 28. 07:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

A Guyana delfin elektromos érzékelők segítségével vadászik

A Guyana delfin elektromos érzékelők segítségével vadászik

A dél-amerikai partok mentén élő Guyana delfin (Sotalia guianensis) az első olyan emlős, amelyről bebizonyosodott, hogy rendelkezik olyan elektromos érzékelőkkel, amelyek segítik a vadászatban.

Amikor a kutatók első alkalommal felfedezték a kis kinövéseket az állat fején, már sejtették, hogy azok valamiféle érzékszervek lehetnek, amikor azonban kiderült, hogy segítségükkel a delfinek képesek az elektromos mezőket érzékelni a vízben, nagyon meglepődtek. Annak ellenére ugyanis, hogy ilyen érzékszervvel több hal és kétéltű is rendelkezik, ezek a delfinek az első emlősök - a kacsacsőrű emlősön kívül - amelyek szintén képesek érzékelni az elektromos mezőket - írja a Royal Society lapja, a Proceedings B.

A Guyana delfin a többi rokonához hasonlóan hanghullámok segítségével deríti fel a zsákmányt - a mostani eredmények szerint azonban amikor a préda a közelben van, elektromos érzékelőiket használják. Bár érzékszervük nem olyan érzékeny, mint a cápáké vagy a rájáké, a kisebb halak mozgását is képesek felfedezni vele. A tudósok szerint a képesség azért alakulhatott ki, mert a delfinek sokat tartózkodnak a tengerfenéken, ahol sok az iszap és a sár, ráadásul 'hanglokátoruk' nagyon kis távolságon belül nem is működik - ezt küszöbölik ki az elektromos érzékelőkkel.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.