Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. December 12. 07:36, szombat | Külföld
Forrás: mti

A menekültek az év szava Németországban

A menekültek az év szava Németországban

A menekültek (Flüchtlinge) az év szava Németországban.

A német nyelvtudományi társaság (GfdS) pénteken bejelentett döntésének indoklása szerint a főnév nemcsak az év "meghatározó témáját" jelöli, hanem "nyelvileg is érdekes".

A flüchten (menekülni) igéből és a (magyar -enc képzőnek megfelelő) -ling képzőből keletkezett főnév "nyelvileg érzékeny füleknek lekicsinylőnek hangzik".

A hasonló képzett szavak között vannak olyanok, amelyek negatív árnyaló, átvitt jelentéssel bírnak, ilyen például a betolakodó (Eindringling) és a felkapaszkodott (Emporkömmling), míg másoknak erős passzív, elszenvedő összetevőjük van, mint például a fegyenc (Sträfling), a lelenc (Findling), a tanonc (Lehrling) és a védenc (Schützling) főnévnek.

Ezért újabban szokás a menekültek helyett az elmenekültek (Geflüchteten) kifejezés használata, de egyelőre nem tudni, hogy ez meggyökeresedik-e a köznapi nyelvhasználatban - írta a nyelvtudományi társaság.

A GfdS elnökségéből és tudományos munkatársaiból álló zsűri először 1971-ben, 1977 óta pedig minden évben megvizsgálja a közbeszédben gyakran előforduló szavakat, kifejezéseket - régieket és új szóalkotásokat -, majd kiválasztja azt, amely szerinte a leginkább jellemző az adott évre, és összeállít egy listát a további legfontosabb szavakból.

Idén 2500 szó és kifejezés szerepelt a zsűri listáján, amely a társaság saját gyűjtése és a beküldött javaslatok alapján állt össze. A második helyezett a Je suis Charlie (Charlie vagyok) kifejezés, amelynek révén milliók fejezték ki szolidaritásukat a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap párizsi szerkesztősége ellen januárban végrehajtott terrortámadás áldozatai iránt, elkötelezettségüket a sajtószabadság mellett és tiltakozásukat a vallási fanatizmus ellen - áll a közleményben.

A harmadik a Grexit, amely az év első felének egyik legfontosabb témájára, a görög államadósság-válságra utal, illetve arra, hogy Görögország a válság miatt az euróövezet elhagyására kényszerülhet. A kifejezés Ebrahim Rahbari közgazdász 2011-es alkotása a görög és a kijárat/kilépés jelentésű angol szavakból (Greek, Exit), és mintájára számos újabb szó keletkezett, például a Brexit, amely Nagy-Britannia európai uniós tagságának lehetséges megszűnésére utal, valamint a Schwexit, amely azt jelenti, hogy Bastian Schweinsteiger német világbajnok labdarúgó a Bayern Münchentől a Manchester Unitedhoz szerződött.

A Grexitből keletkezett a Grexident vagy Graccident kifejezés, amely arra utal, hogy Görögország akarata és a nemzetközi hitelezők szándéka ellenére kisodródhat, kieshet az euróövezetből. Ezt végül sikerült elkerülni a válság kezeléséről júliusban kötött megállapodással, amelynek az uniós kormány-, illetve államfőket összefogó Európai Tanács elnöke, Donald Tusk az Agreekment nevet adta a megállapodás (Agreement) angol főnév továbbfejlesztésével - idézte fel a német nyelvtudományi társaság.

Tavaly a berlini fal ledöntésének 25. évfordulójára a német fővárosban készült látványos szabadtéri installáció címe, a Fényhatár (Lichtgrenze) volt az év szava Németországban, 2013-ban, a jelenlegi kormány megalakulásának évében pedig a nagykoalíció jelentésű Grosse Koalition kifejezés rövidített változata, a GroKo.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése