Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Szeptember 02. 14:10, péntek | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Akusztikus tomográf segíti a viharkárok megelőzését Dombóváron

Akusztikus tomográf segíti a viharkárok megelőzését Dombóváron

Van egy műszer, a Fakopp 3D akusztikus tomográf, melynek segítségével kiszűrhetők a veszélyes fák, és még azelőtt eltávolíthatók, hogy gondot okoznának.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján – de elég, ha csak a mögöttünk álló júliusra gondolunk – egyre több heves viharral kell szembenéznünk, ami a tűzoltóknak is rendre sok munkát ad. Van azonban egy műszer, melynek segítségével a veszélyes fák kiszűrhetők, és még azelőtt eltávolíthatók, hogy gondot okoznának.

Viharok után rengeteg fakidőléshez, forgalmat akadályozó vagy gyalogosokat, közintézményeket, lakóházakat veszélyeztető leszakadt faágakhoz, kidőlt fák eltávolításához riasztják a tűzoltókat, mivel a viharok és az erősebb széllökések gyakran a meggyengült, korhadt fákat kidöntik, eltörik, és ezzel baleseteket, komoly károkat okozhatnak ingóságainkban, vagy akár testi épségünkben. Van azonban egy műszer, a Fakopp 3D akusztikus tomográf, melynek segítségével kiszűrhetők ezek a veszélyes fák, és még azelőtt eltávolíthatók, hogy gondot okoznának.

Ilyen eszközt vásárolt a közelmúltban Dombóvár városa, amit a Dombóvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség szakembereivel közösen teszteltek.

A műszer működésének lényege, hogy roncsolásmentes módon képes felmérni a törzs korhadt vagy üreges részeinek helyét és méretét. A technológia a törzsön körben elhelyezett érzékelők közti hang terjedési sebesség mérésén alapszik, és alapelve az, hogy a hang terjedési sebessége csökken, ha üreg található a két érzékelő között. A hang terjedési sebessége fajonként eltérő, de a mérés során beállítható az adott fára jellemző érték. A műszert számítógép vezérli, ami meghatározza a vizsgálat során a fa törzsén körben elhelyezett érzékelők számát és egymástól való távolságát is. A mérés az érzékelők megkopogtatásával veszi kezdetét, mely által kiváltott hullámok a fát felépítő cellulózban terjednek, amiben ha bármilyen változás van, akkor megváltozik a hangterjedés ideje az egészséges részekhez képest. Ezt érzékeli a gép. A szoftver kiszámolja és megjeleníti a fa belső hang terjedési sebesség eloszlását, majd a különböző magasságon történő méréseket összekapcsolja egy 3 dimenziós modellé. A teljes mérési idő egy fa tekintetében körülbelül 20 perc, amiben benne van összeszerelés, a geometria mérés, valamint a jelgenerálás és a szétszerelés is.

A dombóvári hivatásos tűzoltókat Dombóváron belül 45, a működési területükön további 80 helyszínre riasztották a július 14-én bekövetkezett vihar során, illetve azt követően. Az alapvető problémát az jelenti, hogy rengeteg olyan fa van a településeken – ami alól Dombóvár sem kivétel –, ami ugyan zöldell és kívülről legfeljebb néhány hajszálrepedés látható rajta, belülről viszont teljesen korhadt, gyakorlatilag csak a kérge ép. Ennek az eszköznek a segítségével azonban ezek a veszélyes növények kiszűrhetők, és az időben történő kivágásukkal az általuk okozott károk jó eséllyel megelőzhetőek. A kirendeltség polgári védelmi felügyelője és a katasztrófavédelmi megbízott rendszeresen ellenőrzik a fák, fasorok állapotát, melynek során a műszer nagy segítségükre lehet a jövőben, az ellenőrzést jelentősen megkönnyíti és pontosabbá teszi, ezáltal is csökkentve a veszélyes fák által okozott viharkárokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.