Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Január 10. 07:00, péntek | Belföld
Forrás: mti

Elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten

Elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten

Elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten Karácsony Gergely főpolgármester, miután a szálló por légszennyezettségi szintje január 8-án és 9-én is három mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket

- közölte a Főpolgármesteri Hivatal péntekre virradó éjszaka az MTI-vel. Közleményük szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken a szálló por koncentrációjának napi átlaga a tájékoztatási határérték körül alakulhat - javulás nem várható. Szombaton a frontátvonulás és megerősödő szél hatására kitisztul a levegő. Vasárnaptól napközben javulhat a levegőminőség, majd az éjszakai órákban erőteljes romlás kezdődik. Ez a folyamat hétfőn is megismétlődhet: éjszaka hirtelen, erőteljes romlás után napközben javuló tendenciákkal.

A hivatkozott és a Fővárosi Önkormányzat honlapján is közzétett hatósági határozat önkéntesen betartandó, megelőző intézkedései közül kiemelték, hogy a további romlás elkerülése érdekében mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, továbbá lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot - a legszennyezőbb gépjárművek, valamint a belső égésű motorral hajtott segédmotoros kerékpárok és a belső égésű motorral hajtott kerékpárok esetén -, és részesítsék előnyben a közösségi közlekedést.

Kiemelik, hogy a fővárosi szmogrendelet alapján minden olyan gépjármű a legszennyezőbbnek tekinthető csoportba tartozik, amely nem tartozik a riasztási fokozat forgalomkorlátozó intézkedései alól a funkcionális kivételeken túl a további kivételekként meghatározottak közé.

Tehát, csak a következő kedvezőbb tulajdonságú, környezetvédelmi osztályú (a forgalmi engedély szerinti V.9 kódú) gépjárműveket nem érintené a budapesti szmoghelyzet riasztási fokozata során a forgalomkorlátozás: az 5-ös (vegyes hibrid, csak gázüzemű, csak elektromos meghajtásúak, ide értve a betűjellel kiegészített újabb 5-ös kódokat is), a 6-os (az Euro 3 benzines), a 9-es (az Euro 4 benzines), a 14-es benzines (az Euro 5 benzines - ebben az osztályban az Euro 5 dízelüzeműek korlátozottá válnának), valamint a 15-ös és 16-os (az Euro 6-osak) üzemanyaguktól függetlenül.

A szálló por légszennyezettségi szintje miatt esetleg elrendelhető legsúlyosabb esetben, a riasztási fokozatban a budapesti forgalomkorlátozó intézkedések - az azt megszüntető intézkedés hiányában - minden nap 6 órától 22 óráig tartanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során