Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Március 04. 11:29, péntek | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Évet értékelt a dombóvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Évet értékelt a dombóvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Az igazgatósághoz és a másik két katasztrófavédelmi kirendeltséghez hasonlóan a dombóvári is teljesítette a tavalyi évre meghatározott céljait - derült ki Szabó Jenő tű. ezredes, kirendeltség-vezető beszámolójából.

A Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területe három megyében, összesen 54 településre terjed ki. A működési területükön 2015-ben 72 tűzesethez és 90 műszaki mentéshez vonultak, illetve 16 esetben kellett más megye segítségére sietniük. Május hónap kiemelkedő volt a káresetek számának tekintetében, ami a viharos időjárásra vezethető vissza. A tűzesetek helyszínét vizsgálva megállapítható, hogy a legtöbb tűzoltói beavatkozást az előző évekhez hasonlóan az otthon jellegű létesítmények és a szabad területek tüzei okozták. A műszaki mentések többségét a közúti balesetek és a szélsőséges időjárási viszonyokból adódó események kárfelszámolása határozza meg.

A napi szerelési gyakorlatokon túl 51 helyismereti, 12 szituációs begyakorló, valamint 6 parancsnoki ellenőrző gyakorlatot tartottak, melyek mindegyike megfelelt minősítéssel zárult.

2014-hez viszonyítva az ellenőrzések számában nem történt jelentős változás, a 188 ellenőrzés több mint 95%-a tervezett volt.

A Dombóvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területe 48 településre, a Dombóvári és Tamási Járás területére terjed ki, ahol a mentő és tűzvédelmi feladatokat 3 hivatásos, 1 önkormányzati tűzoltóság és 4 önkéntes tűzoltó egyesület látja el.

A polgári védelmi szakterület 247 ellenőrzést hajtott végre, melyek során vizsgálták a csapadékvíz-elvezető árokrendszerek karbantartottságát, a veszélyes fákat és fasorokat, a kijelölt befogadóhelyeket, az árvízi kockázati helyszíneket, a kisvízfolyásokat, a halastavakat és víztározókat, a földtani, közlekedési kockázati helyszíneket, a lebiztosított technikai eszközöket, a települések veszély-elhárítási terveit, valamint az életvédelmi létesítményeket. Tavaly 140 diák 952 órában teljesítette közösségi szolgálatát a kirendeltségen, melyre minden hónapban előre kijelölt időpontokban volt lehetőségük.

Hatósági ellenőrzést 348 alkalommal hajtottak végre a kirendeltség illetékességi területén, ami 44%-kal kevesebb a 2014. évinél. A zenés táncos rendezvényeket 5 esetben ellenőrizték, rendezvényen kívül 3 alkalommal, rendezvény ideje alatt kétszer, az ellenőrzésekben a társszervek is részt vettek.

A kirendeltség ellenőrzést végző szakemberei 533 szabálytalanságot tártak fel. 109 esetben hatósági felhívásban kötelezték az ügyfeleket az észlelt hiányosságok megszüntetésére. Tűzvédelmi bírságot 13 esetben, 580 000 Ft összegben szabtak ki, ami 44%-os növekedést jelent 2014-hez képest. A kirendeltségnek 2015-ben 88 szakhatósági ügyben kellett eljárnia, ami 10%-kal több az előző évinél.

Az iparbiztonsági szakterület 31 alkalommal ellenőrizte a veszélyes áruk közúti, 18 alkalommal a vasúti szállítását. Az illetékességi területen 7 küszöbérték alatti veszélyes anyagot feldolgozó, felhasználó üzem került ki a törvény szabályozása alól, és egy alsó küszöbértékű üzemet kellett átsorolni felső küszöbértékűvé a telephelyen tárolt, környezetre veszélyes anyagok mennyisége miatt.

A Dombóvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területén megfelelően biztosította 2015. évben a lakosságvédelmi, iparbiztonsági, tűzmegelőzési és a mentő tűzvédelmi feladatok ellátását, így dr. Hábermayer Tamás tű. ezredes, igazgatóhelyettes a kirendeltség 2015. évi tevékenységét megfeleltre értékelte.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.