Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Február 09. 13:00, kedd | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Évet értékelt az igazgatóság

Évet értékelt az igazgatóság

A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság február 8-án tartotta 2015. évet értékelő és az előttünk álló év fő feladatait meghatározó állománygyűlését.

A Vármegyeháza dísztermében megtartott rendezvényen dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, a BM oKF főigazgató-helyettese, dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott, Hirt Ferenc országgyűlési képviselő, valamint a meghívott rendvédelmi és társszervek vezetői, a járási hivatalvezetők, a karitatív szervezetek vezetői, valamint a kirendeltségek és az igazgatóság tiszti állománya vett részt.

Az igazgatóság a tavalyi évben is alaprendeltetésének megfelelően oldotta meg a feladatokat és teljesítette a kitűzött célokat – mondta el beszámolójában dr. Balázs Gábor tű. ezredes megyei katasztrófavédelmi igazgató. A legfontosabb célkitűzésünk – Tolna megye biztonságának garantálása érdekében - a megújult katasztrófavédelmi rendszer hatékony működtetése, a hatósági megelőző tevékenységünk fejlesztése, és minden szervezeti szinten az előrelátás segítése volt.

2015-ben 1094 esemény történt a megyében, ami 11%-kal kevesebb az előző évinél. Tűzoltóink 338 tűzesethez és 485 műszaki mentéshez vonultak, a jelzések 242 esetben tévesnek, 3 esetben pedig valótlannak bizonyultak. Az események 98%-ának felszámolása a legalacsonyabb riasztási fokozatban törént, a legmagasabb, III. kiemelt fokozatú eseményt a 2015. szeptember 22-én Tamásiban, a József Attila lakótelep egyik épületében keletkezett tűz jelentette. A műszaki mentések terén a májusi és júniusi esőzések, viharkárok jelentős vonulás számot eredményeztek, ebben a két hónapban volt a legmagasabb az eseteink száma. A tavalyi év során 28 tűzeseti helyszíni szemlét hajtottunk végre, 24 esetben indult tűzvizsgálati eljárás, ami 20%-kal haladja meg az előző évit. A tűzvizsgálatok során 84%-ban derült ki a tűz keletkezésének oka.

A polgári védelmi ellenőrzések során meghatározó szerepet kaptak a vízelvezető rendszerek, a víztározók, a kiemelten veszélyes ár- és belvízi kockázati helyszínek, a földtani veszélyforrások, a téli időjárással kapcsolatos kritikus pontok, a települési vízkár-elhárítási tervek, a befogadó helyek ellenőrzései. 2015. évben 1296 kockázati helyszín ellenőrzését hajtottuk végre és 67 javító kötelezés kiadására került sor. Az idei év az első, hogy a középiskolások úgy érettségizhetnek, ha teljesítették a kötelező, 50 órás közösségi szolgálatot. Annak érdekében, hogy ezt a katasztrófavédelemnél is megtehessék, 37 oktatási intézménnyel kötöttünk együttműködési megállapodást, melynek köszönhetően 2015-ben az előző évihez képest közel 50%-kal több, 1640 diák teljesítette a katasztrófavédelmi közösségi szolgálatot helyi szerveinknél. A települések veszélyeztetettségének megfelelően, árvízi és vízi mentési képességre specializálódva tavaly 8 településen, 126 taggal alakultak települési mentőcsoportok.

Az iparbiztonság területén a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek és a veszélyes áruk szállításának felügyelet tartását, a létfontosságú rendszerek és létesítmények védelmét kezeltük kiemelt feladatként. Ellenőreink 2015-ben 117 ADR, 31 RID és 10 ADN ellenőrzés során vizsgálták a veszélyes áruk szállításának szabályait. Összességében elmondható, hogy a folyamatos jelenlétnek köszönhetően a szállítmányozók jogkövető magatartása nagymértékben nőtt. A veszélyes üzemek tekintetében a szoros hatósági felügyelet alatt tartás eredményeként csökkent a hiányosságok száma, az üzemeltetők fokozott figyelmet fordítanak a szabályok betartására.

2015-ben a megye hatósági tevékenységet végző állománya 2884 ellenőrzést folytatott le, melyből 1296 polgári védelmi, 314 iparbiztonsági hatósági és 29 piacfelügyeleti ellenőrzés volt. A priorált létesítmények – iskolák, óvodák, művelődési házak, stb. – környezetében lévő tűzcsapok ellenőrzésére kiemelt figyelmet fordítottunk, melynek eredményeként több mint 50 tűzcsapot cseréltek ki a közszolgáltatók és ennek többszörösét javították. A települések tűzcsapjainak több mint 75%-át ellenőriztük le. A megyében 2015-ben 835 hatósági eljárás indult, ebből 109-et az igazgatóság, 164-et a dombóvári, 248-at a paksi, 314-et a szekszárdi kirendeltség folytatott le. A megyében folytatott hatékony tűzmegelőzésnek köszönhetően a megye tűzvédelme megfelelő, amit a tűzvédelmi szakterületen lefolytatott ellenőrzések is alátámasztanak, hiszen a 1245 tűzvédelmi hatósági ellenőrzés mindössze 5%-ában kellett a bírság kiszabásával élnünk.

Az igazgatóság hatékony működéséhez természetesen nélkülözhetetlen a gazdasági igazgatóhelyettesi szervezet, valamint az igazgató közvetlen alárendeltségében működő szervezeti elemek , úgy mint a hivatal, az ellenőrzés és a humán szolgálat megfelelő támogató tevékenysége.

2015 nem volt hangos sem természeti, sem civilizációs katasztrófáktól, így a szervezet az események megelőzésére, a kockázati helyszínek felmérésére, illetve az ott elvégzendő feladatok felkészülésére tudott koncentrálni – hangzott el dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, a BM OKF főigazgató-helyettesének beszédében. A főigazgató-helyettes kiemelte az önkéntesség szerepének fontosságát, és elmondta, hogy az önkéntesek támogatása évről évre nő, ezért is fontos, hogy minél több ÖTE vegyen részt a pályázatokban. Dr. Góra Zoltán arra is kitért, hogy habár Tolna megye nem rendelkezik vízügyi és vízvédelmi hatósági hatáskörökkel, az illetékes vízügyi és vízvédelmi hatóságként eljáró katasztrófavédelmi igazgatóságok megkeresésére a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság végezte a legtöbb ellenőrzést. A vezérőrnagy megköszönte a Tolna Megyei Tűzmegelőzési Bizottság munkájában részt vevő szervezetek együttműködését, és a bizottság fő céljául a szén-monoxid-mérgezések megelőzését tűzte ki. Dr. Góra Zoltán a 2016-os év fő feladatainak az új hatáskörök maradéktalan végrehajtását, az őrsprogram folytatását jelölte meg.

Dr. Horváth Kálmán, Tolna megye kormánymegbízottja nagyrabecsülését és tiszteletét fejezte ki az állomány felé a beavatkozások és a végrehajtott feladatok tekintetében. A katasztrófavédelem számos hatósági hatáskört tölt be, a feladatok végrehajtása pedig szoros együttműködést követel meg a kormányhivatal főosztályaival, amely együttműködést a kormánymegbízott példaértékűnek ítélte meg és a továbbiakban is számít rá. Dr Horváth Kálmán elmondta, hogy Tolna megye lakossága biztonságban van, amit rendkívül fontosnak tart a védelmi bizottság elnökeként csakúgy, mint magánemberként.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.