Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Március 22. 05:30, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Fegyelmi: ötödével csökkentették a polgármester illetményét

Fegyelmi: ötödével csökkentették a polgármester illetményét

Fegyelmi büntetésként egy évre húsz százalékkal csökkentette Szabó Loránd polgármester illetményét a dombóvári képviselő-testület szerdai, rendkívüli ülésén.

A fideszes többségű testület azért marasztalta el a független Szabó Lorándot, mert 2011 decemberében és 2012 januárjában négy testületi ülésen "vétkesen megszegte az ülés vezetésével kapcsolatos kötelezettségét".

A fegyelmi határozat szerint a polgármester több alkalommal úgy zárta be a testületi ülést, hogy nem bocsátotta szavazásra a napirendet, egyszer pedig az általánostól eltérő tárgyalásra vonatkozó rendelkezéseket szegte meg. A fegyelmi bizottság szerint ezzel "sérültek a demokratikus joggyakorlás keretei".

Szabó Loránd, aki az ülésen "szánalmas színjátéknak" nevezte a fegyelmi bizottság működését, és bejelentette: bírósághoz fordul jogorvoslatért. A város vezetője utalt arra, hogy a decemberben tartott üléseket azért zárta be, hogy megakadályozza a Fidesz-frakciót abban, hogy a saját jelöltjét nevezze ki a dombóvári Szent Lukács Kórház igazgatójának, egy ízben pedig szót adott az MSZP-frakció tagjainak, amire akkor nem lett volna lehetősége.

A fegyelmi ügy tárgyalását követően szerdán másodszor is rendkívüli ülést tartott volna a dombóvári testület, napirendjén a - januárban sikkasztásért jogerősen két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt - polgármester tisztségének összeférhetetlenségét vizsgáló bizottság felállítására tett javaslat is szerepelt.

A hangos szóváltásba torkolló második ülés napirendjét azonban a Fidesz-frakció nem szavazta meg, miután a polgármester - a fideszes képviselők szerint a szervezeti és működési szabályzattal ellentétesen - nem bocsátott szavazásra egy napirendi javaslatot, amely a város 2012-es rendezvénytervéről szólt.

Kerényi Zsolt (Fidesz-KDNP) alpolgármester a meghiúsult ülés után tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a polgármester így akarta megakadályozni a tisztségének összeférhetetlenségét vizsgáló bizottság felállítását. Jelezte: a háromtagú bizottság mondhatná ki a jogerős elmarasztaló ítélet miatt a polgármester tisztségének megszüntetését.

Szabó Loránd - aki az ülésen úgy fogalmazott: tisztségének esetleges megszüntetése után "terminátorként fog visszatérni" - az MTI megkeresésére erre úgy reagált, hogy nincs szándékában akadályozni a bizottság létrehozását, ezért javasolta az ülés lezárta után, hogy ezt az egyetlen napirendi pontot tárgyalják meg.

"Nem futamodok meg a bizottság elől, ezt mutatja, hogy péntekre újabb képviselő-testületi ülést hívok össze ugyanezzel a napirenddel" - mondta a polgármester.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.