Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Szeptember 05. 08:04, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

G20-csúcs - Szíria árnyékában kezdődik a szentpétervári tanácskozás

G20-csúcs - Szíria árnyékában kezdődik a szentpétervári tanácskozás

A Szíria ellen tervezett katonai csapás és a feszültté vált orosz-amerikai viszony árnyékában kezdődik csütörtökön Szentpétervárott a G20-csoport állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója.

A 19 legfejlettebb gazdaságú ország és az Európai Unió vezetői eredetileg elsősorban a világgazdaság helyzetét vitatták volna meg, de a Washington által elkerülhetetlennek tartott katonai akció a tanácskozás előterébe állította a válság rendezésére tett erőfeszítéseket.
A csúcstalálkozó első napjára a Gazdasági növekedés és a globális gazdaság címmel hirdették meg a vitát. A várakozások szerint a pénteki záró nyilatkozat is elsősorban a legfontosabb világgazdasági problémák megoldásának módozatairól szól: egyebek mellett a kilábalásról a pénzügyi válságból, a munkahelyek megőrzéséről és az adóreform szükségességéről.
Vlagyimir Putyin orosz államfő a tanácskozás idején külön megbeszéléseket folytat több állam- és kormányfővel. Csütörtökön a tervek szerint Hszi Csin-ping kínai államfővel, valamint Abe Sindzo japán kormányfővel találkozik, majd az Európai Unió képviseletében Enrico Letta olasz kormányfőt is fogadja.
A G20-as csoport csúcstalálkozóján részt vesz Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, valamint Barack Obama amerikai elnök, akit John Kerry külügyminiszter nem kísér el Szentpétervárra. Az amerikai diplomácia vezetője ugyanakkor szerdán, a szenátus külügyi bizottságában azt mondta, hogy Barack Obama és Vlagyimir Putyin a csúcstalálkozó idején "nyilvánvalóan megvitatják" a vegyi fegyverek Washington szerint bizonyított bevetését.
A szentpétervári G20-as csúcstalálkozó keretében külön tanácskoznak majd a BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India Kína és Dél-Afrika) vezetői is.
Oroszország 2012 december 1-jén vette át az elnökséget a szervezetben, és ad otthon a G20-as csoport állam- és kormányfői tanácskozásának a szentpétervári Sztrelnában lévő Konsztantyin palotában.

Címkék: G20-csúcs

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.