Városlista
2021. június 12, szombat - Villő

Hírek

2011. Július 17. 07:41, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Genetikailag kódolt az alkohol és a zsíros ételek szeretete

Genetikailag kódolt az alkohol és a zsíros ételek szeretete

A kutatók szerint nem véletlen, hogy a nyugati emberek sokkal jobban szeretik a zsíros ételeket és az alkoholos italokat, mint a keleten élők.

A legfrissebb kutatási eredmények szerint ugyanis az egészségtelen ételek és italok iránti vonzódás genetikailag kódolt.

A kutatók elmondták: az emberek szervezetében létezik egy olyan genetikai kapcsoló, amely a galanin nevű gént, és ezzel együtt az éhséget és a szomjúságot szabályozza. Ennek a kapcsolónak az erősségétől függ, hogy milyen ételekre és italokra vágyunk - írja a Journal of Neuropsychopharmocology.

A tudósok a kutatásokat azért kezdték el, mert a nyugati világban az 1970-es évek óta folyamatosan növekszik az elhízottak aránya, míg ez a helyzet keleten sokkal kevésbé súlyos. Végül kiderült, hogy a szóban forgó genetikai kapcsoló a keletiek szervezetében sokkal gyengébb jeleket küld, ami miatt ők kevésbé vágynak a hízlaló ételekre és az alkoholra.

A szakemberek szerint a nyugatiak genetikai felépítése azért fejlődött ilyen irányba, mert a civilizáció kezdetén a sör és a tejtermékek számítottak Európában a legfontosabb kalóriaforrásnak a téli hónapokban. Ennek lehet a következménye az, hogy a nyugati emberek a mai napig kívánják a zsírban gazdag ételeket és az alkoholos italokat.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 12. 19:01, szombat | Belföld

Hétfőtől ismét teljes nyitvatartással működik három átkelő a szerb-magyar határon

Hétfőtől ismét teljes nyitvatartással működik három átkelő a szerb-magyar határon - közölte honlapján a rendőrség szombaton.

2021. Június 12. 16:58, szombat | Belföld

Hajós felvonulást tartottak a Dunakanyarban

Hagyományteremtő hajós felvonulás volt szombaton a Dunnakanyarban. A sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta, többtucatnyi hajó vonul végig a Dunán.

2021. Június 12. 16:50, szombat | Belföld

Érkezik az év első tartós hőhulláma

Az éjszaka várható hidegfront elvonultával érkezik az év első tartós hőhulláma - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton a Facebook-oldalán.

2021. Június 12. 07:00, szombat | Belföld

Nőtt a hazai villamosenergia- és gázfelhasználás

Magyarországon a villamosenergia-felhasználás 4168 gigawattóra (GWh) volt márciusban, 3,3 százalékkal több, mint egy éve, a földgáz belföldi felhasználása 9 százalékkal 42,6 petajoule-ra (PJ) nőtt