Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Március 26. 09:40, kedd | Helyi
Forrás: Dombóvári Belvárosi Általános Iskola

„Időutazás a reformkorba” vetélkedő a Belvárosiban

„Időutazás a reformkorba” vetélkedő a Belvárosiban

Március 22-én 35 alaposan felkészült diák várta izgatottan a nyolc kompetenciafejlesztő foglalkozás utáni projektzáró rendezvényt a Dombóvári Belvárosi Általános Iskolában.

A rendezvénysorozat célja az volt, hogy a magyar reformkort a diákok sokszínű módszerekkel, változatos ismeretszerzési technikák alkalmazásával, komplex módon ismerjék meg (eseménytörténet; külpolitikai háttér; a reformkor nagy alakjai; tudományok és művészetek). Az elsajátított ismeretekből IKT eszközök felhasználásával egy bemutatót készítettek, amelyet az aulában a vetélkedő megkezdése előtt bemutattak a szüleiknek, az érdeklődő tanároknak és gyerekeknek.

Brahms: Magyar táncok taktusaira vonult be a játékszínre a programsorozatot megálmodó és vezető öt pedagógus, majd őket követték a szintén korhű ruhákba öltözött gyerekek. Nagy taps zárta palotás táncukat. Szenyériné Szabolcska Julianna igazgatónő köszöntője után felavatták a reformkor és a romantika nagyjainak emléket állító lépcsősorokat; a képanyagot Nyári Éva állította össze a lépcsőn álló gyerekekről.

A 800 adást megélt, méltán népszerű Mindent vagy semmit tévés vetélkedő mintájára óriási versengés kezdődött a 4-4 háromfős csapat között. A játékmesternek felkért Dr. Szenyéri Zoltán, a vetélkedő egykori nagy nyertese maga is tevékenyen részt vett a közel 400 kérdést tartalmazó feladatbank összeállításában. A háromfordulós vetélkedőn a reformkor történelmével, irodalmával, képzőművészeti és zenei életével kapcsolatos kérdéseket kellett a gyerekeknek minél rövidebb idő alatt, helyesen megválaszolniuk. „A diákok ismeretei a korról megütötték az érettségi szintjét” – így nyilatkozott a játékvezető, akit alaposan megizzasztottak a motivált, győzelemre törekvő és nagy tudás birtokában lévő versenyzők. Az izgalmas vetélkedőt követően Nyári Éva tanárnő és zenekara táncházra invitálta az ifjú hölgyeket és kísérőiket. A Rákóczi indulóra vonultak az ebédlőbe egy kis lakomára a jelenlévők.

Az eredményhirdetésen a polgármester úrtól a döntőben lévő négy csapat tagjai értékes könyvjutalmat és oklevelet vehettek át; a projektben résztvevő 35 tanuló korabeli Lánchidat ábrázoló bögrét és pendrive-ot kapott. A győztes csapat tagjai: Király Zsófia, Takács Lora és Lakatos-Kiss Luca.

A programsorozatot április 2-án egy budapesti színházlátogatás zárja.

Erdősné Fedeles Zita

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.