Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. November 24. 13:09, péntek | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Kéményellenőrzések: a polgárok együttműködőek

Kéményellenőrzések: a polgárok együttműködőek

A sormunka jövőre már csak a társasházak és a lakószövetkezeti ingatlanok esetében történik ütemterv szerint.

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve a terveknek megfelelően végzi az ellátási területéhez tartozó lakossági sormunkát.

Az ütemszerű munkát jelentősen segíti az állampolgárok együttműködési készsége. Az elmúlt másfél évben számos olyan ingatlanba is bejutottak a katasztrófavédelem szakemberei, ahol az ott lakók elmondása szerint emberemlékezet óta nem járt kéményseprő.

A Parlament október végi döntése nyomán 2018. január elsejével lép hatályba az a belügyi feladatokat érintő és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvény, amelynek egyes paragrafusai változást hoznak a lakossági kéményseprésben. A sormunka jövőre már csak a társasházak és a lakószövetkezeti ingatlanok esetében történik ütemterv szerint. Az egylakásos épületek – a családi házak – tulajdonosai és használói a kéményseprőipari szolgáltató munkavégzési menetrendjétől függetlenül, a nekik leginkább megfelelő időpontban számíthatnak a kéményseprő érkezésére, az égéstermék-elvezetőjük felülvizsgálatát tehát ők kezdeményezik. A katasztrófavédelem vagy az önkormányzati közszolgáltató kéményseprője a munkálatokat továbbra is ingyenesen végzi.

A rendszeres időközönként, tűzbiztonsági okból végzett ellenőrző tevékenység gyakorisága nem változik. A szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők esetében ez évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek esetén kétévente történik, a kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálata négyévente esedékes. Az egylakásos ingatlanok tulajdonosai az alkalmazott fűtési rendszerüktől függően évente vagy kétévente kérhetik az ellenőrzés ismétlését.

A jogszabályi változásban érintett egylakásos ingatlanban élők a kéményellenőrzésre vonatkozó igényüket igen változatos formában jelenthetik be katasztrófavédelem ellátási területén: online a www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon az „időpontfoglalás” elektronikus űrlap kitöltésével, telefonon a 1818 kormányzati ügyfélvonal 9.1.1-es menüpontban, fordulhatnak a szervezethez e-mailben (kemenysepro.ugyfelszolgalat@katved.gov.hu) és levélben (a BM OKF GEK részére címzetten a 1903 Budapest, Pf.: 314. címen) is. Mindemellett nyitvatartási időben a megyei ügyfélszolgálati pontokat is felkereshetik. A külföldről intézkedők a +36 (1) 550 1858 helyi díjszabással hívható telefonszámon érik el az ügyfélszolgálatot.

A jogszabályi változás nem érinti a gazdálkodó szervezeteket, részükre az adott megyében, illetve ellátási területen nyilvántartásba vett kéményseprőipari egyéni vállalkozók vagy szolgáltató cégek végzik az ellenőrzést megrendelés alapján, változatlan díjszabás mellett, költségtérítés ellenében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.

2024. Április 17. 07:51, szerda | Helyi

Kitelepítési emléknap Kaposszekcsőn

A Felvidéki kitelepítettek emléknapja alkalmából Kaposszekcsőn 4 település emlékezett meg április 12-én, pénteken.

2024. Április 15. 08:50, hétfő | Helyi

Dombóváron is látható lesz a Néprajzi Múzeum Cigány történetek című utazókiállítása

Istennel talállak, testvérem! Cigány történetek címmel utazókiállítást indított a Néprajzi Múzeum Tiszakarádon.

2024. Április 12. 15:19, péntek | Helyi

Idei második ülését tartotta a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

Az idei évben második ülését tartotta meg április 10-én délelőtt a Dombóvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum.