Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Május 28. 09:42, kedd | Helyi
Forrás: MTI, fotó: commons.wikimedia.org

Kutatás kezdődik Dombóváron a Gólyavár területén

Kutatás kezdődik Dombóváron a Gólyavár területén

Jövőre lesz ötszáz éve, hogy Werbőczy István (1458-1541) dombóvári várában megírta a Hármaskönyvet (Tripartitum), az évforduló kapcsán hamarosan kutatás kezdődik a középkori rom, a Gólyavár területén.

A műemlék körül talajradaros vizsgálattal határozzák meg az egykori falak és árkok vonalát, azt követően nyáron megkezdődhet régészeti feltárásuk is - mondta dr. Kriston Vízi József, a Dombóvári Helytörténeti Múzeum vezetője az MTI-nek.

A tervek szerint a vár alaprajzának vonalán később sövényt ültetnek, és többnyelvű információs táblákat helyeznek el mellettük. A munkát a Dombóvári Városszépítő és Városvédő Egyesület, illetve a helyi önkormányzat együttműködésével végzik el.
A középkori erősség az itt fészkelő gólyákról kapta mai nevét. Maradványai a várostól délre, a Kapos partján állnak, területén még nem folyt régészeti feltárás. Az eddigi, okleveles forrásokon és ábrázolásokon alapuló elképzelésekre rácáfoltak a régészeti szakfelügyeleteknek az elmúlt hónapokban végzett megfigyelései. Ezek arra mutatnak, hogy Dombó vára nem a korábban feltételezett, négyszögletes alaprajzú, hanem egy jelentősebb, reneszánsz jellegű épület lehetett - írta az évforduló kapcsán a várról készített ismertetésében a múzeumvezető.
Werbőczy István ítélőmester 1504 és 1514 között jelentős részt Tolna megyei birtokain, Dombó és Döbrököz várában írta meg híressé vált jogszokásgyűjteményét. A latin nyelvű Hármaskönyv nem emelkedett törvényerőre, de a vármegyékben 1848-ig a jog mértékéül szolgált.
Patay Vilmos, Dombóvár országgyűlési képviselője az MTI-nek elmondta: kezdeményezte, hogy a 2014-es évet nyilvánítsák Tripartitum-emlékévvé, és állítsanak fel emlékbizottságot az év eseményeinek szervezésére. A bizottság munkájában országgyűlési képviselők, a Magyar Tudományos Akadémia, jogi karok vennének részt, a testület elnökének Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét kérik fel.
A tervek szerint 2013 októberében, Werbőczy születésének 555. évfordulóján a Tripartitum jogtörténeti jelentőségéről tartanak konferenciát, 2014-ben többnyelvű tanulmánykötetet jelentetnek meg, és emlékkiállítást rendeznek Werbőczy munkásságáról.
Az elképzelések között szerepel az is, hogy felkutatják és újra elkészíttetik Horvay János (1874-1944) szobrászművésznek eredetileg a Kúria épületébe tervezett Werbőczy-mellszobrát, amelyet 2014 májusában avatnának fel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.