Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. Július 10. 10:04, csütörtök | Belföld

Lokális volt a júniusi szennyeződés Balatonfürednél

Lokális volt a júniusi szennyeződés Balatonfürednél

Részlegesen lezárult az úszóversenyt követő megbetegedésekkel összefüggő vizsgálat, fejtette ki közleményben az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézetnek megküldött vizsgálati eredmények alapján jelenleg kiváló a Balaton vízminősége. Az Intézetben végzett laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy a júniusi úszóverseny esetében lokális szennyeződésről volt szó.

A 2014. június 21-én Balatonfüreden megtartott úszóversenyt követő megbetegedésekkel kapcsolatban a járványügyi kivizsgálás még folyamatban van, a vízvizsgálatok azonban lezárultak. Az Országos Környezetegészségügyi Intézetben elvégzett elemzések igazolták a humán calicivírus jelenlétét. Azonban azt is megállapították, hogy a szennyeződés egy igen szűk területet érintett. A fertőző forrás felderítésére még zajlanak a járványügyi vizsgálatok.

A strandok üzemeltetőinek kötelessége a rendszeres önellenőrző vizsgálatok végzése a kijelölt fürdőhelyeken, így a Balaton körül is. A víz minőségét és a strandok higiénés állapotát az egészségügyi hatóság is folyamatosan figyelemmel kíséri, ellenőrzi.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat ismételten fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy az alapvető higiénés szabályok betartása közös érdekünk. A strandon a kijelölt illemhelyet használjuk, majd mossunk kezet. Beteg ember a strandokat ne látogassa. Fontos tudni, hogy a hasmenéses tünetek elmúlását követően még 3 napig, de akár még egy hétig is fennállhat a fertőző képesség, így a strandot, a fürdőzést legalább ennyi ideig kerülni kell.

A nem kijelölt fürdőhelyeken való fürdőzés a Balaton térségében sem javasolt, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik. Kerülni kell a felhevült testtel történő hirtelen vízbeugrást. A szülők gyermekeiket a strandokon soha ne hagyják felügyelet nélkül!

Országos Környezetegészségügyi Intézet
ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.