Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Október 17. 14:25, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

'Luxus' lesz jövőre az adócsalás

'Luxus' lesz jövőre az adócsalás

Mondhatni kockázati biztosítást lesz érdemes kötni annak, aki jövőre adót akar csalni. A kiszabható bírság ugyanis az elcsalt összeg duplája lesz.

Emellett egy sor más kellemetlen fizetnivaló is vár arra, akit elkap a hatóság és a cégbedöntőkre is keményebb idők jönnek – írja a Napi Gazdaság.

A benyújtott adócsomag szerint, ha az adóhiány a bevétel eltitkolásával, a bizonylatok, könyvek, nyilvántartások meghamisításával, megsemmisítésével függ össze, a kiszabható bírság az adóhiány 200 százaléka lesz - a hatályos szabályok szerint ez csak 75 százalék. Az nem változott, hogy alapesetben - praktikusan, ha figyelmetlenségből, nem csalás szándékával keletkezik adóhiány, a bírság a különbözet 50 százaléka - írja a lap.

Az igazolatlan eredetű áru forgalmazásáért eddig is az áru értékének 40 százalékát tette ki a bírság, ez jövőre is megmarad. Annyi lesz a szigorítás, hogy annak minimum összege magánszemélyeknél 200, adózóknál 500 ezer forint lesz. Ez egyértelműen a kisebb csalások elleni intézkedés.

Nem ússza meg könnyen, aki feketén foglalkoztatja alkalmazottait. Most sem olcsó mulatság, ha elkap valakit a hatóság feketefoglalkoztatás miatt: a már említett, emelt szintű bírság kiszabásakor alapesetben azt feltételezik, hogy legalább három hónapja foglalkoztatják az érintett alkalmazottakat, így a be nem fizetett adó és járulék ennek fényében alakul. Ez a mininélbér esetében háromszor 78 ezer forintra rakódó teher, ami 63 ezer forint járulék - ehhez jön még a munkavállalót terhelő 47 ezer forint jövedelemadó és 40 ezer forint egyéni járulék.

Nem lesz elveszett iratokra való hivatkozás sem. Az iratmegőrzési kötelezettség elmulasztása ugyanis egymillió forint bírsággal sújtható. Tipikusan ide tartoznak a bevallások, nyilvántartások, szerződések, számlák, nyugták. A számlák 'elveszítése' összességében nagyon sokba kerül: cégeknek ez 500 ezer forintba fáj majd számlánként, illetve nyugtánként.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére