Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. December 18. 10:15, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Megváltozhatnak az önkényuralomhoz köthető utcanevek Dombóváron

Megváltozhatnak az önkényuralomhoz köthető utcanevek Dombóváron

Munkacsoport alakul Dombóváron a 20. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető utcanevek megváltoztatására, a Tolna megyei városban legalább húsz közterület visel ilyen nevet.

A város képviselőinek döntése szerint a héttagú munkacsoport 2013. márciusig gyűjti össze a névváltoztatásra szoruló utcákat, és legalább két változatot javasol új elnevezésükre.
Szabó Loránd (független) polgármester az MTI-nek azzal indokolta a javaslatot, hogy a városban kiemelkedően sok a múlt század diktatórikus rendszereihez, eseményeihez kapcsolódó elnevezés. A város vezetője utalt arra: a javaslat összhangban van a január 1-jén hatályba lépő, a 20. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmáról szóló törvény rendelkezéseivel.
Dombóváron jelenleg tér viseli a Tanácsköztársaság, a Népköztársaság nevet, és több utca van elnevezve a Tanácsköztársaság több vezető személyiségéről, Kun Béláról, Latinka Sándorról, Hámán Katóról vagy Zay Dezsőről. Ezen közterületek között nem kevés sűrűn lakott, belvárosi övezet, ahol nagy számban találhatók üzletek, vállalkozások.
Utoljára 1992-ben neveztek át utcákat a húszezer lakosú településen, akkor a Lenin, a Marx Károly, a November 7., a Ságvári, a Sallai és az Engels utca nevét változtatta meg a képviselő-testület.

Címkék: Dombóvár, utcanevek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.