Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Július 18. 09:52, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - site:pixabay

Minőségi hibát talált a Nébih több debreceni kolbásznál

Minőségi hibát talált a Nébih több debreceni kolbásznál

Élelmiszerbiztonsági szempontból a vizsgált 20 különböző debreceni kolbász mindegyike megfelelt, minőségi, illetve jelölési hibák miatt azonban 18 esetben kellett figyelmeztetnie a gyártókat a Nébih szakembereinek.

A Nébih MTI-nek küldött csütörtöki közleménye szerint a Szupermenta legújabb nyári terméktesztjén 14 nem csípős és 6 csípős ízesítésű debrecenit ellenőriztek, amelyek 8 üzletlánc polcairól kerültek a hivatal akkreditált laboratóriumába.

Vizsgálták egyebek mellett a termékek mikrobiológiai megfelelőségét, megmérték fehérje-, víz-, zsír-, nátrium-klorid-, és kalciumtartalmukat.

Hét termék csomagolásán szerepelt laktóz-, szója, és/vagy gluténmentes felirat, a "mentes" felirattal ellátott debrecenik valóban nem tartalmaztak allergéneket.

Két debreceninél, bár a csomagoláson nem szerepelt, a vizsgálatok kimutatták az MSM és a baromfifehérje jelenlétét. A gyártónál tartott helyszíni ellenőrzésen megállapították, hogy a gépek nem megfelelő takarítása miatt keveredhetett baromfifehérje a termékekbe.

Több vizsgált húskészítmény nem felelt meg a Magyar Élelmiszerkönyv "csemege debrecenire" vonatkozó speciális előírásainak. Mikrobiológiai szempontból minden termék megfelelt, minőségi hibák miatt viszont 11 esetben kellett intézkedni.

Több hiányosságot tártak fel a jelöléseknél, a 20 húskészítmény közül a szakemberek 17 esetben találtak problémát. Az érintett vállalkozókat a hivatal figyelmeztetette és kötelezte a hibák javítására.

A kedveltségi teszten a 14 nem csípős debreceni közül első helyen a Dárdás Csemege Debreceni végzett. A 4 csípős debreceni közül a dobogó első fokára a Spar Csípős Debreceni került.

Címkék: debreceni, kolbász, Nébih

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.