Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Április 12. 07:07, csütörtök | Belföld
Forrás: mno / MTI

Nyáron kezdődhet a radartorony építése

Nyáron kezdődhet a radartorony építése

Befejeződött a Medinára tervezett NATO-radartorony építési engedélyezési eljárása, a Honvédelmi Minisztérium (HM) jelenleg a kivitelezés közbeszerzési eljárását készíti elő – közölte a tárca szerdán.

A közbeszerzési eljárás függvényében a tervek szerint a nyár közepén kezdődhet a radartorony építése – írta az MTI-nek küldött tájékoztatójában a HM sajtóirodája.

E szerint az építés pontos költségvetése a közbeszerzési eljárást követően határozható meg. A költségbecslés alapján a beruházás 1–1,2 milliárd forintba kerül, ebből a radartorony építése mintegy 0,9–1 milliárd forintot tesz ki. „A beruházás fedezete a tárca költségvetésében rendelkezésre áll, ugyanakkor esély van arra, hogy a NATO megfinanszírozza. A NATO-finanszírozásról szóló döntés április végéig megszületik” – írta a minisztérium sajtóirodája.

A HM 2011. márciusban jelentette be, hogy a korábban a Zengőre, majd a Tubesre tervezett radart a Tolna megyei Medinán építik meg. A medinai lokátorállomáson 1987-ben üzembe helyezett, szovjet technológiával működő radart várhatóan 2013 végén váltja fel a háromdimenziós rendszer.

A HM korábbi tájékoztatása szerint a 28 méter magasra tervezett toronyra az év végén helyezik el az antennarendszert védő kupolát, a radart a tesztelés után, 2013. szeptemberben állíthatják hadrendbe.

A medinai radar a magyarországi 3D-s berendezésekhez hasonlóan az olasz Selex Sistemi Integrati gyártmánya lesz, a rendszert alkotó másik két lokátor már terv szerint elkészült, és működik Bánkúton, illetve Békéscsabán.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.