Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Október 24. 16:00, hétfő | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, fotó: dr. Ackermann Zsuzsanna tű.

Szén-monoxid-mérőt kaptak Tolna megye tűzoltóságai

Szén-monoxid-mérőt kaptak Tolna megye tűzoltóságai

A mérőeszközökből hét darabot kaptak Tolna megye tűzoltóságai - a szekszárdi, paksi és dombóvári -, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat.

Az E.ON Hungária Zrt. a közelmúltban hárommillió forint értékben ötven darab, professzionális szén-monoxid-mérő készüléket adományozott a katasztrófavédelem számára. A mérőeszközökből hét darabot kaptak Tolna megye tűzoltóságai - a szekszárdi, paksi és dombóvári -, valamint a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat. A készülékek a készenléti tűzoltójárműveken kapnak helyet, ami azért fontos, mert ezek a szerek érkeznek meg elsőként a szén-monoxiddal kapcsolatos esetek helyszínére.

A Tolna megyei tűzoltók 2016 év eleje óta 4 szén-monoxidos esethez vonultak, halálos áldozatot megyénkben szerencsére nem szedett a "gyilkos gáz". Országosan ennél sajnos szomorúbb a statisztika, október tizedikéig 14-en vesztették életüket a szén-monoxid miatt. A tapasztalatok alapján egyre több háztartásban szerelnek fel szén-monoxid-érzékelőt.

A mérgező gáz jelenléte természetesen nemcsak a háziakra, hanem a beavatkozó tűzoltókra nézve is veszélyes, az ő biztonságuk érdekében adományozta az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. amérőket a működési területén lévő tűzoltóságoknak. A mérőműszerek az elsődlegesen beavatkozó erők munkáját segítik majd, azokét a tűzoltókét, akik adott esetben csak teljes légzésvédelem mellett mehetnek be egy-egy, a mérgező gázzal telített helyiségbe. Az E.ON által átadott ötven Dräger Pac 7000 CO típusú készüléket személyi védelemre fejlesztették ki, a berendezés azonnal hang-, fény- és rezgő jelzést bocsát ki, amint a szén-monoxid-koncentráció túllépi az egyébként állítható riasztási küszöböt, és riaszt akkor is, ha az oxigén koncentrációja a beállított érték alá esik. A felhasználót – jelen esetben a beavatkozó tűzoltókat – akkor is figyelmezteti, ha alacsony az elem feszültsége vagy működési hiba lépett fel. A beavatkozások során különösen hasznos, hogy a készülék tokja fokozottan ütésálló, továbbá megfelel az IP 65 szabványban előírt por és víz elleni védelem szigorú előírásainak. A gyártó a készüléket korlátlan élettartamra tervezte, amikor pedig szükséges, a műszerek egyszerűen kicserélhetőek.

A katasztrófavédelem évek óta komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy felhívja a lakosság figyelmét a szén-monoxid veszélyeire, illetve a megelőzés fontosságára. A szén-monoxid veszélyessége legfőképen abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan gáz, megfelelő műszer nélkül nem lehet a jelenlétét kimutatni. A szén-monoxid számos okból gyűlhet össze egy-egy helyiségben,okozhatja az elégtelen levegő-utánpótlás, a tüzelő-, fűtőberendezések karbantartásának elmulasztása, a készülékek meghibásodása éppúgy, mint a nem megfelelő használat.Egyre többen döntenek úgy, hogy szén-monoxid-riasztót szerelnek fel a lakásukban, a termékek kiválasztásánál segítségükre lehet, hogy a katasztrófavédelem honlapján elérhető a megbízható eszközök listája.http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_hirek&hirid=4597

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.

2024. Április 22. 08:38, hétfő | Helyi

Hónap műtárgya - Fekete István Múzeum

Április hónap műtárgyának a török nyelven megjelent Vuk c. kötetet választotta a múzeum.

2024. Április 18. 08:19, csütörtök | Helyi

„Nyuszikupa” kölyökatlétika versenyt rendeztek Dombóváron

Öröm volt látni a sok lelkes atlétapalántát, akikből talán a jövő bajnokai lehetnek.