Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Január 11. 13:21, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Szigetet kapnak a madarak a Vásár-tavon

Szigetet kapnak a madarak a Vásár-tavon

Fejlesztik Biharugrán a hajdani Vásár-tó környékét.

A mára elmocsarasodott tó mellett európai támogatásból tanösvényt hoznak létre oktatási céllal, az egyhektáros vízfelület közepén pedig sziget létesül a védett madárvilágnak – mondta el a Békés megyei község polgármestere az MTI-nek.

Vígh Ilona (Fidesz–KDNP) tájékoztatása szerint a kissárréti település annak köszönhetően pályázhatott fejlesztési támogatásra, hogy sikerült saját tulajdonba vonnia a kéthektáros területet, amelynek addig 25 tulajdonosa volt.

Hosszadalmas egyeztetések, hivatali eljárások, kivásárlások és földcserék sokasága tette lehetővé, hogy a község be tudta nyújtani fejlesztési tervét a Környezet és energia operatív program első körben meghirdetett támogatási keretére. A pályázat sikeres volt.

Oltalom alatt

A környék a helyiek emlékei szerint egykor a vásári joggal rendelkező régi Ugrának volt a vásártere. A terület jelenleg környezetvédelmi oltalom alatt áll, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozik, s a tervek szerint a beruházás nyomán új turisztikai látványosság lesz. A szakértők már dolgoznak a fejlesztési tervdokumentáció részletein. A környezetvédelmi elvárások teljesítésében a nemzeti park igazgatósága nyújt szakmai segítséget.

Biharugra régóta tervezi a település arculatát valamikor meghatározó Vásár-tó és környéke „életre keltését”. A víz mocsaras, nádasokkal teli, a tavat és környékét évtizedek óta senki nem gondozza. A beruházás összege 85-90 millió forint. A fejlesztés legfontosabb elemei közé tartozik a tó rehabilitációja, a meder kitisztítása és az új meder vízellátó rendszerének kiépítése. A tó mellett folyik el az Ugra-Szilasi-csatorna, ahonnan két új zsilippel történik a víz utánpótlása és a vízszint szabályozása.

Sziget a madaraknak

A csaknem egyhektáros vízfelület közepén sziget épül a környezetvédelmi hivatal szakmai javaslata alapján, ott a védett területen élő madarak találhatnak maguknak pihenő- és költőhelyet. Megújul a tó környezetében található zöldterület is, s tanösvény épül oktatási-nevelési céllal a térségben élő óvodások és iskolások részére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.