Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. December 19. 07:38, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Titokzatos madarat találtak a kutatók

Titokzatos madarat találtak a kutatók

Ritka feketetorkú fülemüléket fedeztek fel kínai és svéd kutatók a Kína középső részén elterülő Csin-hegységben (Qinling).

Az új észlelések által megkétszereződött a faj ismert állománya. A feketetorkú fülemülét (Luscinia obscura) 1886-ban fedezték fel. A madarak méretükben és alakjukban a nálunk honos vörösbegyre hasonlítanak leginkább, a hímek torka és begye azonban nem vörös, hanem koromfekete.

A fajról minimális ismeretanyag áll csak rendelkezésre, tojókat pedig még soha nem látott senki. A feketetorkú fülemüle rejtett életmódot folytat, nehéz észrevenni az élőhelyéül szolgáló sűrű bambuszerdőben – mondta el Per Alstrom, az uppsalai Svéd Agrártudományi Egyetem professzora. Alstrom és kollégái két költőhelyet határoltak be a hímek jellegzetes éneke alapján. Valószínűsíthető, hogy nagyjából ugyanannyi tojó él a természetben, mint hím, csak a hímeket énekük révén könnyebb megtalálni. A kutatócsapat egyaránt hét hímet számlált a Fopingi és a Csangcsingi (Changqing) Rezervátum területén is. Felfedezésükből a kutatók arra következtetek, hogy a faj feltehetően nem olyan ritka, mint előzőleg hitték, bár elterjedése valószínűleg szűk helyre korlátozódik – mondta Alstrom professzor a BBC hírportálnak.

Három és fél hét kutatómunka után is csupán e két helyszínen találták meg a madarat a Csin-hegységen belül. Szerencsére mindkét költőhely fokozott védelemnek örvend, mivel olyan ritka emlősfajok élnek ott, mint az óriáspanda és az arany piszeorrú majom. Így van remény a feketetorkú vörösbegy állományainak hosszú távú fennmaradására. A kutatók hangfelvételt is készítettek a madarak énekéről, remélve, hogy ez segíti majd jövőbeni meghatározásukat, és alaposabb megismerésüket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.