Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2017. Szeptember 26. 17:11, kedd | Belföld
Forrás: mti

Túl magas nikotinsavat mértek egy sportolóknak szánt élelmiszerben

Túl magas nikotinsavat mértek egy sportolóknak szánt élelmiszerben

A termék nikotinsav-tartalma meghaladja az ajánlott napi mennyiséget. Mellékhatása lehet: arcpír, viszketés, száraz bőr, hányinger, diszpepszia, szívritmuszavar...

Túl magas nikotinsav (niacin) tartalmat mutatott ki a német hatóság egy Amerikai Egyesült Államokból (USA) származó, sportolóknak szánt Musclepharm Assault MP nevű készítményben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett riasztás szerint. A Nébih közölte, hogy a niacin túlzott bevitele olyan kellemetlen mellékhatásokkal járhat, mint például a hányinger.

A Nébih honlapja szerint a német hatóság a készítményben 100 grammonként 178,5 milligramm nikotinsavat mért. A termékből naponta 14,5 grammot ajánlott fogyasztani, amelynek 25,9 milligramm nikotinsav-tartalma meghaladja az ajánlott napi 10 milligramm mennyiséget.

Közölték azt is, hogy a termék az internetes kereskedelemben kapható Németországban, az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Hollandiában és Magyarországon is.

A hatóság hozzátette, hogy az elsősorban testépítőknek szánt élelmiszer az internetes forgalomban több ízesítésben és kiszerelésben kapható. A termék leírása szerint a készítmény edzés előtti kiegészítő, amely növeli a teljesítményt, javítja az állóképességet és a mentális koncentrációt.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy a terméket egészségük megóvása érdekében ne fogyasszák.

A hivatal tájékoztatott, hogy a túlzott mennyiségű niacin bevitele olyan kellemetlen mellékhatásokkal járhat, mint például arcpír, viszketés, száraz bőr, hányinger, diszpepszia, szívritmuszavar (aritmia).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során