Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Április 11. 08:49, hétfő | Helyi
Forrás: Fekete István Múzeum

Uhl Antal pápai káplánra emlékeztek Baranyaszentgyörgyön

Uhl Antal pápai káplánra emlékeztek Baranyaszentgyörgyön

A 40 éve (1982. április 10.) elhunyt pápai káplánra, Baranyaszentgyörgy, Tormás és Szágy lelkipásztorára emlékeztek, mely alkalommal emlékszobát is avattak az életmentő pap tiszteletére.

Eizemann János polgármester köszöntötte a település lakóit és a környékbeli híveket, Felföldi László megyéspüspököt, Rostás Jenő faddi apát-plébánost, Bodor Kornél sásdi plébánost és Nagy Csabát a kerület országgyűlési képviselőjét.

A polgármester méltatta a faluban 39 évig szolgált plébános életútját, majd Felföldi László megyéspüspök is a példát mutató emberről és lelkipásztorról szólt. A háború alatt Lillében és Párizsban a magyar emigráció híveit szolgáló magyar pap, többek között mintegy 1600 zsidó embert mentett meg a biztos haláltól. Nagy Csaba a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a Magyar Faluprogram keretében vásárolhatta meg és újíttatta fel az önkormányzat a volt plébánia épületét, melyben egy emlékszobát avathatunk a mai napon. Az emlékszoba megszentelését, megáldását Felföldi László megyéspüspök végezte el, majd Rostás Jenő a község egykori plébánosa díszpolgári címet vehetett át.
Köztudott, hogy a korábbi dombóvári, jelenlegi faddi apát 20 évig szolgálta itt a híveket, gyermekkorától ismerte Uhl Antalt, aki az évek során példaképévé vált. Ezért is írta meg az életmentő pap életéről szóló könyvet, mely az „Aranykeretből fakeretbe” címet kapta.
A kutatásokból azt is megtudtam, hogy Fekete Istvánhoz hasonlóan, Uhl Antal is szerette a természetet. Ők 1926-ban találkoztak Bakócán, ahol káplánként szolgált, Fekete István író pedig segédtisztként dolgozott ott a Majláth uradalomban. Mindkettőt máshova sodorta az élet, de az 50-es évek második felében újra találkoztak. Fekete István és felesége, Edith asszonnyal minden nyáron felkeresték a régi barátot Baranyaszentgyörgyön. Erről tanúskodnak a levelek és fényképek, melyek egy része a dombóvári múzeumban is megtalálhatók.

A szombaton 11 órakor kezdődő szentmisét Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatta be. A mise után, szintén a templomban Rostás Jenő faddi apát-plébános könyvbemutatójára került sor, aki két kisfilmet is levetített, melyet Uhl Antal halála előtt egy évvel készültek.
Rostás atya elmondta, hogy a svábok kitelepítése ellen is felszólalt és több családot segített. Többek között a Józing családot befogadta és a plébánián rejtegette a hírhedt kitelepítés elől. A könyvbemutatót a szerző dedikációi követték.

A nap folyamán többen felkeresték a település híres papjának szobrát is, ahol elhelyezhették a megemlékezés virágait. Jómagam azt gondolom, hogy a virágvasárnap előestéjén a többszáz zarándok méltóképpen emlékezhetett meg Uhl Antalról, a környék tisztelt és szeretett plébánosáról, aki a következőt vallotta: „Embernek lenni mindig és mindenütt!”

Dombóvár, 2022. április 10.

Bodó Imre, helytörténész Dombóvár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.

2024. Április 22. 13:00, hétfő | Helyi

A maximumot nyújtotta minden dombóvári karatés Debrecenben

Április 12-14. között rendezték meg Debrecenben a Karate Európa Bajnokságot és utánpótlás Európa Kupát.