Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Szeptember 27. 08:56, péntek | Helyi
Forrás: MTI/Fotó:agrar.beta.hu

Új energiafűzfajta nemesítésén dolgozik egy dombóvári cég

Új energiafűzfajta nemesítésén dolgozik egy dombóvári cég

Az eddigieknél nagyobb hozamú és megbízhatóbb energiafűzfajta nemesítésén dolgozik a dombóvári Agrár-Béta Kft.

a Magyar Tudományos Akadémia szegedi biológiai kutatóközpontjával közös, több mint 500 millió forintos projektben.

Az új fajta létrehozásához 378 millió forintos európai uniós támogatást nyert el a két szervezet konzorciuma.
Molnár István, a kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek csütörtökön elmondta: jelenleg alig van magyar nemesítésű fűzfajta, ezért a magyar gazdák főleg svéd fűzfajtákat termesztenek, amelyek nehezen alkalmazkodnak az itteni viszonyokhoz. Ezeknek 8 és 23 tonna között ingadozik a terméshozama, és több vizet igényelnek, mint amennyi Magyarországon rendelkezésre áll.
A másfél éves projekt keretében diploidizációs (megkettőző) és poliploidizációs (sokszorozó) eljárással hoznak létre új fűzfafajt, vagy fajokat, a fajok kromoszómaszámát - amely a termés mennyiségét befolyásolja - megkettőzik vagy megsokszorozzák. Ez a legegyszerűbb termésnövelési, de a fafajoknál nem megszokott nemesítési mód - tette hozzá.
Az új fajta nagyparcellás kísérleti termesztése jövő tavasszal kezdődhet, az első vizsgálati eredmények 2014. júniusban várhatók. A cégvezető ismertetése szerint legalább három év kell ahhoz, hogy a nemesített fajt szélesebb körben is termeszteni lehessen.
Az Agrár-Béta Kft. jelenleg 86 hektárnyi, Kapos-menti árterületen termeszt energiafűzt, a növényt további 43 hektáron tervezik telepíteni.
A fűzből származó aprítékot biomasszakazánban égetik el, és bioetanolgyártáshoz szükséges gőzt állítanak vele elő. Az etanolgyártás során keletkező szeszmoslékot egy évi 14 500 megawattóra áramot előállító biogázüzemben használják fel.
Jövőre a bioetanolüzem hőszükségletének 70 százalékát saját energiafűzből fedezik - mondta Molnár István.
A több mint kétmilliárd forintos beruházással épült bioetanol- és a biogázüzemet a cég szászázalékos tulajdonában lévő Agrár-Bioetanol Kft. működteti; az évi hatmillió liter etanolt külföldön, a biogázüzemben termelt áramot a Mavir Zrt.-nek értékesítik. Az ügyvezető közlése szerint mindkét létesítmény javuló üzleti eredménnyel működik.
A 2200 hektáron növénytermesztéssel foglalkozó Agrár-Béta Kft. 2011-ben 995 millió forintos nettó árbevételt és 291 millió forint adózott eredményt ért el. A cég 2012-es nettó árbevétele egymilliárd 78 millió forint, az adózott eredmény pedig 331 millió forint volt.

Címkék: Agrár-Béta Kft.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 08:37, hétfő | Helyi

Átadták a Dombóvár Közbiztonságáért és Év Kistérségi Rendőre Díjakat

A díjakat Pintér Szilárd polgármester, Szabó Zoltán r. ezredes, dr. Bognár Szilveszter r. ezredes, valamint Szabó Jenő tü. ezredes és Dávid Sándor tü. alezredes urak adták át tegnap ünnepélyes keretek között.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

A Dombóvári Szuperinfó legújabb száma oldalunkon már olvasható!

A lenti képre kattintva juthat el az olvasósarokba. Iratkozzon fel e-mail címével, hogy minden szerdán megkapja a Dombóvári Szuperinfó digitális változatát!

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Dombóváron is csatlakoztak a TeSzedd! programhoz

A hét több napján a város különböző részein gyűjtötték a szemetet diákok, egyesületek és szervezetek önkéntesei.

2024. Április 22. 17:30, hétfő | Helyi

Vindics-Tóth Lili az ötezer méterre koncentrál az atlétikai Eb-ig

A tízezer méteren már biztos résztvevő Vindics-Tóth Lili dombóvári származású atléta ötezren is szeretné megfutni az Európa-bajnoki induláshoz szükséges szintidőt, így a júniusi, római EB-ig erre a számra koncentrál.