Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Március 07. 07:05, szerda | Belföld
Forrás: STOP / MTI

Végtörlesztés után: pang a Budapest környéki ingatlanok piaca

Végtörlesztés után: pang a Budapest környéki ingatlanok piaca

A pár éve még igen keresett Budapest környéki régióban az országos átlagnál is alacsonyabb szintre esett vissza a lakáseladások száma a végtörlesztési hajrá lecsengését követően, és az árak is meglehetősen nyomottak.

Közölte az egyik legnagyobb ingatlanforgalmazó, az Otthon Centrum (OC) vezető elemzője hétfőn.

Déry Attila szerint új jelenség a visszavándorlás fővárosba, illetve az, hogy több lakástulajdonos helyben keres a megszokott otthonánál kisebb, olcsóbb ingatlant.

Az OC vezető elemzője elmondta, hogy a végtörlesztésre rendelkezésre álló négy hónap alatt (idén január végéig) a válság előtti időket idézte az eladói és a vevői aktivitás a főváros környéki településeken is; az eladók 23 százaléka azért vált meg lakásától, hogy egy összegben visszafizesse hitelét (Budapesten ez az arány elérte a 25 százalékot). A felfokozott kínálat nem nyomta sokkal lejjebb az egyébként is alacsony árakat - tette hozzá.

A válság miatt 2008. óta folyamatosan csökkenő lakásárakat érzékeltetve Déry Attila példaként hozta fel, hogy tapasztalataik szerint Érden és környékén manapság a 2008-as ár csupán 75,18 százalékát kell fizetni egy téglalakásért. Családi házat Gyömrőn és környékén lehet legolcsóbban vásárolni, szintén mintegy 25 százalékkal kevesebbért, mint négy éve.

Csupán két-három százalékot vesztettek árukból a budaörsi, biatorbágyi és pátyi téglalakások, míg a családi házak piacán a szentendrei, piliscsabai, pilisvörösvári tulajdonosok vesztenének a legkevesebbet, ha egyáltalán el tudnák adni ingatlanjukat. Az agglomerációban ugyanis a tranzakciók száma az országos átlagot is alulmúlva 2011-ben a 2007-es bázisévhez viszonyítva 33-48 százalékra esett vissza. Az OC kimutatásai szerint leginkább Dunaharaszti, Gyömrő, Vác és Érd környékén pang a piac.

A főváros környéki átlagos ingatlanárakról szólva Déry Attila azt mondta, hogy a téglalakások négyzetmétere körülbelül 230 ezer, a paneleké 165 ezer, míg a családi házaké 180 ezer forintba kerül.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy továbbra is szívesen költöznek-e az emberek Budapestről az agglomerációs településekre, Déry Attila kifejtette: jelentősen lassult, sőt megfordulni látszik ez a tendencia. Szaporodik azoknak a száma, akik a jellemzően családi házas területekről visszaköltöznének a fővárosba, hogy szabaduljanak a megemelkedett rezsiköltségektől, illetve hiteltörlesztésüktől. A váltás nem egyszerű, mivel a hitel visszafizetése után nem marad annyi pénz, amiből fedezni lehetne - a magasabb budapesti árakat is figyelembe véve - egy korábbihoz hasonló alapterületű, illetve színvonalú otthon kiadásait - fűzte hozzá a szakember.

Szerinte ilyenkor két választás marad: vagy megbékélnek a családok lakhatásuk minőségének visszaesésével, vagy Budapesttől még távolabb "vadásznak" alkalmi vételre. Jellemző megoldás a helyben lebonyolított "nagyobbat kisebbre" - megoldás, esetleg a csere.

Az ingatlanpiac idei kilátásairól az OC vezető elemzője azt mondta: az árak és a tranzakciók tekintetében a régióban és országosan is stagnálás valószínű. Az agglomerációban szép számmal vannak nagy értékű ingatlanok, az itteni piac az átlagosnál is jobban megérezte a válságot, az élénkülés első jelei nem itt fognak mutatkozni - vélekedett.

Az Otthon Centrum arra számít, hogy 2013-ban - javuló gazdasági környezetben - Pest megyében is fellélegezhet az ingatlanpiac, s mind az eladások száma, mind a négyzetméterárak emelkedni fognak - mondta Déry Attila.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.