Városlista
2023. május 30, kedd - Zsanett, Janka

Hírek

2012. Május 28. 14:05, hétfő | Belföld
Forrás: STOP / MTI

Vulkáni katasztrófák nyomában Ipolytarnócon

Vulkáni katasztrófák nyomában Ipolytarnócon

A vulkáni katasztrófák nyomait is megfigyelhetik mindazok, akik az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területre látogatnak a május 29. és június 3. között zajló Geoparkok Hetének programja idején.

Szekeres Rita, a terület sajtóreferense elmondta: Ipolytarnóc a Novohrád-Nógrád Geopark szakmai központjaként csatlakozik idén is a Geoparkok Hetéhez.

A látogatók a geopark területén vezetett túrákon érhetik tetten az egykori tengerek, vulkáni katasztrófák nyomait, filmeket láthatnak a geoparkról, és izgalmas kísérletekben vehetnek részt. Május 31-én például szemléletes, interaktív foglalkozáson hozhatnak működésbe egy miniatűr vulkánt.

Június 10-ig látható Nehézy László természetfotós Madarak a ház körül című fotókiállítása, majd 12-én Csengődi Ottó fából, gyökérből, taplóból készített munkáiból nyitnak meg kiállítást.

Ipolytarnóc környékén mintegy 17 millió évvel ezelőtt szubtrópusi őserdő burjánzott, és jórészt már kihalt növény- és állatvilág népesítette be a területet. Az őskori vegetációt egy hatalmas vulkánkitörés pusztította el, ám a mindent maga alá temető vulkáni hamurétegnek és a különleges konzerválódási körülményeknek köszönhetően ma is feltárulnak a látogatók előtt az akkori flóra és fauna megkövesedett nyomai.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 30. 13:38, kedd | Belföld

Katasztrófavédelem: 85 ezer hektárom irtják a héten a szúnyogokat

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

2023. Május 30. 13:30, kedd | Belföld

A NATO elítéli a KFOR-csapatok elleni támadásokat Észak-Koszovóban

A NATO vasárnap este kiadott sajtóközleményében elítélte a parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR katonái ellen elkövetett provokálatlan támadásokat Észak-Koszovóban, amely során több katona megsebesült.

2023. Május 30. 13:24, kedd | Belföld

Költségvetés 2024 - Jövőre is brutális összeget költ a kormány a rezsivédelemre

Benyújtották a parlamentnek a 2024-es költségvetési törvényjavaslatot, amely a védelem költségvetése lesz - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten az Országházban.

2023. Május 30. 10:56, kedd | Belföld

Rendőrökre támadtak a gyámügyintézés során - Videó